Kochani👨🍳, czy wiecie skąd wzięła się nazwa „carpaccio”? Jeśli nie, to posłuchajcie. Nazwę tej wykwintnej przystawce nadał w połowie ubiegłego wieku Giuseppe Cipriani, właściciel weneckiego lokalu, któremu potrawa z cienko pokrojonych plastrów surowej wołowiny kojarzyła się kolorystycznie z obrazami renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio. ⛱
A teraz, skoro już wiecie skąd pochodzi nazwa, czas na wskazówkę, jak w domowych warunkach pokroić cienko surowe wołowe lub cielęce mięso? Oczywiście niezbędny jest do tego celu odpowiedni i bardzo ostry nóż. ⚔ Aby krojenie dodatkowo sobie ułatwić, mięso 🍖po oczyszczeniu zawijamy ściśle w folię i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie kroimy, układamy, przyprawiamy, dekorujemy i voilà😎
Smacznego dnia🌞
A tasty day 🌞
fot. @sztuka_kadru
#food #foodporn #instafood #yummy #foodie #delicious #foodgasm #foodie #foodpics #foodgasm #foodlover #foodiegram #foodaholic #foodstyling #foodpictures #foodstylist #foodblogger #cooking #cook #foodphotography #like #instadaily #instalike #obiad #lunch #instadinner #moonsfera #jarekuściński #carpaccio