Kochani👨‍🍳, czy wiecie skąd wzięła się nazwa „carpaccio”? Jeśli nie, to posłuchajcie. Nazwę tej wykwintnej przystawce nadał w połowie ubiegłego wieku Giuseppe Cipriani, właściciel weneckiego lokalu, któremu potrawa z cienko pokrojonych plastrów surowej wołowiny kojarzyła się kolorystycznie z obrazami renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio. ⛱

A teraz, skoro już wiecie skąd pochodzi nazwa, czas na wskazówkę, jak w domowych warunkach pokroić cienko surowe wołowe lub cielęce mięso? Oczywiście niezbędny jest do tego celu odpowiedni i bardzo ostry nóż. ⚔ Aby krojenie dodatkowo sobie ułatwić, mięso 🍖po oczyszczeniu zawijamy ściśle w folię i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie kroimy, układamy, przyprawiamy, dekorujemy i voilà😎

Smacznego dnia🌞
A tasty day 🌞

fot. @sztuka_kadru

#food #foodporn #instafood #yummy #foodie #delicious #foodgasm #foodie #foodpics #foodgasm #foodlover #foodiegram #foodaholic #foodstyling #foodpictures #foodstylist #foodblogger #cooking #cook #foodphotography #like #instadaily #instalike #obiad #lunch #instadinner #moonsfera #jarekuściński #carpaccio

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oprócz Nazwy i Adresu E-mail możesz podać jeszcze swoje OpenID,
wtedy Twój komentarz pojawi się tutaj natychmiast po wysłaniu:

OpenID

Jest to otwarty standard uwierzytelniania internetowej tożsamości. Pozwala zweryfikować, że dany adres e-mail bądź adres strony internetowej rzeczywiście należy do osoby, która się nim w danej chwili posługuje. Uwierzytelnienia dokonuje serwer, na którym prowadzone jest konto OpenID użytkownika. Może to być konto w serwisie Google, blog na Bloggerze (Blogspocie) bądź Wordpressie, konto Yahoo, Flickr lub dowolny inny dostawca usługi OpenID.
Komentarz ze zweryfikowanym OpenID pojawi się na blogu natychmiast po wysłaniu. W przeciwnym wypadku może zdarzyć się tak, że trafi do kolejki moderatora oczekując na publikację.

Zamknij