Jestem od wczoraj słomianym wdowcem. Ubyło mi w związku z tym niektórych obowiązków, ale i przybyło parę nowych, spoczywających zwykle na pozostałych członkach rodziny. Pranie, gotowanie, sprzątanie, spacery z Bostonem, to mnie czeka w najbliższych dniach. Dziś pierwsze samotne śniadanie. Akurat dojrzewające na parapecie awokado nabrało właściwej miękkości i stało się głównym składnikiem porannego posiłku. O walorach smakowych i aromacie tej przekąski decyduje w głównej mierze sos, ale oczywiście i jakość samego owocu awokado jest tu nie bez znaczenia. Potrawa prosta, smaczna i szybka w wykonaniu. Całość zajęła mi nie więcej niż 5 minut.
Przepis na awokado z sosem winegret
Składniki:
- Jedno duże, dojrzałe awokado.
- 1-2 ząbki czosnku (sam daję co najmniej dwa)
- Świeży, pokrojony drobno koperek – tyle i le uda się podnieść palcami jednej ręki (może być trochę mniej lub trochę więcej).
- Ocet jabłkowy i oliwa. Zwykle w tego typu przepisach zaleca się proporcje 1/3, ale ja lubię sos bardziej winny i dodaję więcej octu w proporcji (na oko) 2/3. ok. dwóch łyżek octu i trzech oliwy. Oliwę można zastąpić dowolnym olejem roślinnym (jadalnym oczywiście), a ocet jabłkowy octem winnym. Dla mnie jednak ocet jabłkowy do tego celu jest najlepszy.
- Miód – ok. jednej łyżeczki do herbaty (tym razem użyłem miodu gryczanego)
- Sól, pieprz do smaku.
Sos
Do moździerza wkładam rozgnieciony wcześniej na desce bokiem noża czosnek, posypuję solą i rozcieram na jednolitą masę. Wlewam ocet i miód i mieszam moździerzowym tłuczkiem do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodaję powoli oliwę nie przestając mieszać sosu tłuczkiem. Na koniec dodaję koperek, pieprz i ewentualnie dosalam. Czasami zdarza mi się przesolić sos już na etapie posypywania czosnku i wówczas nie pozostaje nic innego jak dodać, przy zachowaniu proporcji trochę octu, oliwy i miodu. Gdy nie mam pod ręką świeżego koperku do sosu dodaję inne zioła świeże lub suszone. Dobrze sprawdza się mieszanka ziół dalmatyńskich firmy Kotanyi, ale warto w tym zakresie poeksperymentować z innymi ingrediencjami.
Awokado dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół aż do pestki. Delikatnie rozdzielamy obie połówki, usuwamy pestkę, a wgłębienia po niej wypełniamy przygotowanym wcześniej sosem. Tak przygotowane połówki awokado kładziemy na talerzu lub talerzach. Jeśli danie ma być bardziej wykwintne dekorujemy talerz wedle własnego gustu i upodobania. Z podanych powyżej ilości składników sosu wystarczy na co najmniej dwie połówki awokado, chyba, że ktoś lubi tak jak ja dolewki sosu w trakcie jedzenia, wówczas sosu należy przygotować trochę więcej.
Uwaga: Awokado po przekrojeniu bardzo szybko ciemnieje, dlatego powinno się je przyrządzać bezpośrednio przed podaniem na stół. Proces ten spowalnia nieco skropienie miąższu cytryną.
Smacznego 🙂
Na zdjęciach w tle widać gąsiorek z agrestówką. Nalewkę według tego przepisu robię po raz pierwszy. Przepisem podzielę się najwcześniej za pół roku, gdy otworzę pierwszą butelkę. Oczywiście o ile nalewka będzie wyborna 🙂
Ostatnie komentarze
- Darek - Półtorej łączonej proszę….
- Andrzej - Półtorej łączonej proszę….
- wiechu457 - Półtorej łączonej proszę….
- Andrzej - Półtorej łączonej proszę….
- Wysoki Niski - Półtorej łączonej proszę….
Kalendarz
grudzień 2024 P W Ś C P S N « paź 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Kategorie
- Akt (5)
- Architektura (44)
- Black & White (20)
- Bodypainting (9)
- Dziecko (38)
- EURO 2012 (3)
- Eksperyment (6)
- Festyn (20)
- Folklor (18)
- Fotografia sakralna (15)
- Humor (12)
- Iluminacja (2)
- Jazz (3)
- Kolej (3)
- Kulinaria (30)
- Macro (11)
- Meble (3)
- Muzyka (9)
- Nekropolia (4)
- Panoramy (14)
- Pejzaż (17)
- Podróż (7)
- Portret (67)
- Przyroda (38)
- Relaks (26)
- Reportaż (49)
- Różne (55)
- Samoloty (3)
- Sesja ślubna (4)
- Spacery z Bostonem (14)
- Sport (42)
- Street Photo (33)
- Studio (32)
- Szachy (8)
- Sztuka (1)
- Taniec (9)
- Teatr (7)
- Wariacje (14)
- Warsztaty (9)
- Wedding (4)
- Wystawy (9)
- Z lotu ptaka (2)
- Zabawa (11)
- Zaproszenia (1)
- Zbliżenia (10)
- Zwierzęta (30)
Archiwum
- październik 2018 (15)
- wrzesień 2018 (17)
- sierpień 2018 (4)
- maj 2017 (1)
- styczeń 2017 (1)
- październik 2016 (1)
- sierpień 2016 (1)
- czerwiec 2016 (2)
- marzec 2016 (1)
- styczeń 2016 (1)
- wrzesień 2015 (1)
- sierpień 2015 (1)
- kwiecień 2015 (1)
- marzec 2015 (6)
- luty 2015 (1)
- grudzień 2014 (1)
- wrzesień 2014 (1)
- lipiec 2014 (2)
- czerwiec 2014 (4)
- kwiecień 2014 (4)
- marzec 2014 (2)
- styczeń 2014 (6)
- grudzień 2013 (3)
- listopad 2013 (14)
- październik 2013 (8)
- wrzesień 2013 (14)
- sierpień 2013 (7)
- lipiec 2013 (7)
- czerwiec 2013 (7)
- maj 2013 (11)
- kwiecień 2013 (12)
- marzec 2013 (12)
- luty 2013 (18)
- styczeń 2013 (5)
- grudzień 2012 (2)
- listopad 2012 (9)
- październik 2012 (8)
- wrzesień 2012 (4)
- sierpień 2012 (19)
- lipiec 2012 (12)
- czerwiec 2012 (8)
- maj 2012 (1)
- kwiecień 2012 (12)
- marzec 2012 (4)
- luty 2012 (7)
- styczeń 2012 (5)
- grudzień 2011 (6)
- listopad 2011 (10)
- październik 2011 (5)
- wrzesień 2011 (5)
- sierpień 2011 (8)
- lipiec 2011 (7)
- czerwiec 2011 (8)
- maj 2011 (2)
- kwiecień 2011 (1)
Tagi
akt architektura body painting Budowla cerkiew dzieci dziecko ekspresja fauna festyn fotografia uliczna humor karate koncert kwiaty makijaż makro mimika Muzyka młodość ogród owad panorama sferyczna pies portret przyroda restauracja ruch spacer sport Stare Miasto street photo szachy Taniec teatr wariacje Warszawa warsztaty wernisaż Wilno woda wystawa zabawa zbliżenia zwierzęta
WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.